Waarom Beleggen?

Waarom beleggen? Het is de vraag die iedereen zichzelf stelt wanneer ze overwegen te gaan beleggen. Het antwoord hierop is vaak hetzelfde: rendement opbouwen. Geld maakt geld, wordt vaak gezegd. En dat klopt ook zeker, want door te beleggen bouw je een vermogen op zonder dat je daar veel tijd in hoeft te steken. In deze blog ga ik je uitleggen wat beleggen is en waarom je zou moeten beleggen.

Wat is beleggen?

Beleggen is geld investeren met de verwachting dat die investering in de toekomst meer waard gaat zijn. Er kan bijvoorbeeld belegt worden in aandelen, vastgoed of crypto. Het wordt afgeraden om te investeren met geld dat je binnen drie jaar nodig hebt. Tijdens het beleggen accepteer je je dat je geld tussentijds meer of minder waard wordt. Deze schommeling kan je verminderen door je geld goed te spreiden over verschillende beleggingsmogelijkheden.

Geld laten beleggen

Je kan ervoor kiezen om je geld te laten beleggen of door het zelf te doen. Wanneer je het geld laat beleggen gaat een vermogensbeheerder of adviseur  voor jou investeren. Je kan dan zelf geen beslissingen nemen over welke aandelen of fondsen je bijvoorbeeld moet kopen. Dit doet de instelling voor je. Je geeft alleen aan hoeveel je wilt inleggen, wat je doel is op welke termijn en hoeveel risico je bereid bent te nemen.

Zelfstandig beleggen

Wanneer je zelfstandig belegt bepaal je helemaal zelf hoe en waarin je belegt. Je zet jouw eigen koers uit en doet zelf transacties. Daarbij wordt je niet geholpen door een beleggingsinstelling. Ik beleg al een aantal jaar zelfstandig. Dit doe ik via het platform van DeGiro. Hier koop ik maandelijks ETF’s. Er komt dus geen vermogensbeheerder aan te pas.

Waarom beleggen?

De belegger wordt beloond voor het risico dat hij neemt door te investeren. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een prijsstijging van een aandeel. Daarnaast keren veel grote bedrijven een deel van de winst in de vorm van dividend uit aan haar aandeelhouders. Als je een obligatie koopt dan vergoedt de onderneming je rente.

Op lange termijn is het rendement op beleggingen hoger dan dat op bijvoorbeeld een spaarrekening. Op de korte- en middellange termijn kan de waarde van een belegging echter dalen. Hoe langer je beleggingstermijn is, hoe groter de kans op een mooi rendement. Onder beleggers in aandelen wordt meestal uitgegaan van een gemiddeld jaarlijks rendement van 7% á 8%.

Door te beleggen profiteer je ook van het rente-op-rente effect. Dit wordt ook wel het compound effect genoemd. Omdat de belegger telkens rendement over haar rendement ontvangt, groeit het vermogen niet lineair, maar exponentieel. Dit werd door Albert Einstein het achtste wereldwonder genoemd.

Waar moet je op letten?

Ken je risico’s 

Beleggen is een gemakkelijke manier om vermogen op te bouwen op de lange termijn, maar dit gaat niet zonder risico’s. Je moet weten om welke risico’s het gaat. Je kan bijvoorbeeld je inleg verliezen.

Bepaal je doel

Waarvoor beleg je? Iedereen kan een ander beleggingsdoel hebben. Zo kan je bijvoorbeeld beleggen voor een nieuw huis, je pensioen of vindt je het simpelweg prettig om een vermogen op te bouwen voor de toekomst. Het is enorm belangrijk om te weten waarvoor je belegt en hoeveel geld er nodig is om je doel te realiseren.

Bedenkt voor hoe lang je gaat beleggen

Bepaal hoeveel jaar je nodig hebt om je beleggingsdoel te bereiken. Deze periode wordt de beleggingshorizon genoemd. Hoe langer je belegginshorizon is ,hoe meer tijd je hebt om een eventuele daling op te vangen en hoe meer gebruik je kan maken van het rente-op-rente effect. Zorg er altijd voor dat je een geldbuffer hebt van ongeveer 6 maanden of langer, zodat je je beleggingen niet hoeft te verkopen voor onvoorziene uitgave.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.