Als het gaat om succesvol beleggen, is er een krachtige mantra die vaak wordt herhaald: “Time in the market beats timing the market.” Maar wat betekent dit precies? Waarom is het zo belangrijk voor zowel beginnende als ervaren beleggers? In deze blogpost duiken we in deze strategie. We proberen te laten zien waarom geduld en consistentie op de lange termijn vaak winstgevender zijn dan het proberen te voorspellen van marktbewegingen. Hoe kan jij het meeste uit je geld en beleggingen halen? Misschien behaal je wel bijtijds je financiele onafhankelijkheid.
Wat Is “Time in the Market”?
“Time in the market” verwijst naar het vermogen om je beleggingen voor een lange periode vast te houden, ongeacht de korte termijn schommelingen in de markt. Kortom: Hoe lang zit je in de markt. Deze strategie vertrouwt op het idee dat de markt historisch gezien groeit over de lange termijn. Hoewel de markt ups en downs heeft, stijgen aandelenmarkten in het algemeen in waarde over decennia. Door je beleggingen te laten staan, geef je ze de tijd om te profiteren van die langzame maar gestage groei. Het maakt dus ook niet uit of je tijdens 1 van de korte ups of downs instapt. Uiteindelijk stijgt de markt over langere tijd altijd. (Op basis van het verleden.) Hierdoor heffen die kleine plusjes of minnetjes zich op en maken die relatief gezien over die langere termijn niets uit. Dit effect wordt ook wel dollarcost-averaging genoemd.
Waarom Timing de Markt moeilijk Is
Het idee achter “timing the market” is simpel: je probeert laag te kopen en hoog te verkopen. Hoewel dit aantrekkelijk klinkt, is de praktijk ontzettend moeilijk. Zelfs professionele beleggers met toegang tot geavanceerde analyses en data kunnen niet precies voorspellen wanneer de markt zal stijgen of dalen. Mijn persoonlijke ervaring is dat deze je alsnog altijd voor zijn. Wanneer een belegging zijn aantrekkelijke koop of verkoop moment nadert, let jij net even niet op en schieten de prijzen alle kanten op. Een paar slechte timingbeslissingen kunnen grote gevolgen hebben voor je rendement. En als je uit de markt stapt tijdens een dip en niet weer op tijd instapt, mis je misschien de belangrijkste herstelperiodes, waarin de grootste winsten worden behaald.

Een Voorbeeld: de invloed van verloren dagen
Stel je voor dat je in de afgelopen tien jaar in de S&P 500 geïnvesteerd heb. Onderzoek laat zien dat slechts een klein aantal dagen verantwoordelijk is voor een groot deel van de marktgroei. Als je zelfs maar een paar van deze beste dagen hebt gemist door uit de markt te stappen, kan dat je rendement aanzienlijk beïnvloeden. Een studie van J.P. Morgan toonde bijvoorbeeld aan dat beleggers die de tien beste dagen van de markt over een periode van twintig jaar misten, hun rendement met bijna de helft zagen verminderen. Door in de markt te blijven, zorg je ervoor dat je alle belangrijke momenten meepakt.
Het effect van samengestelde rente
Een ander voordeel van “time in the market” is het effect van samenstelling, oftewel compound interest. Naarmate je beleggingen tijd krijgen om te groeien, bouw je rendement op rendement op, wat resulteert in een exponentiële groei van je vermogen. Dit effect wordt krachtiger naarmate je langer in de markt blijft en je rendement opnieuw kunt investeren. Ook de hoogte van je belegt vermogen speelt hier mee. 5% van 10000 euro is nu eenmaal meer dan 5% van 100 euro. Alles bij elkaar wordt dit het sneeuwbaleffect genoemd. Ik leg dit verder uit in het artikel over dividend beleggen.
Tips om “Time in the Market” succesvol toe te passen
- Blijf Kalm in volatiele tijden. Schommelingen horen bij de markt. Probeer emoties onder controle te houden en focus op de lange termijn. Zelfs als de total returns in het rood staan, is het pas verlies als je het ook neemt. Laat het dus staan tot de markt weer omhoog gaat. Als iedereen verkoopt en de prijs dus laag is, is het misschien een goed moment om dollarcost-averaging toe te passen.
- Herbalanseren, niet verhandelen. In plaats van actief te handelen, kun je overwegen je portefeuille af en toe opnieuw in balans te brengen om je risico’s beheersbaar te houden. Denk aan spreiding, bedrijven herzien etc.
- Automatisch beleggen. Met automatische maandelijkse investeringen, zoals via een beleggingsplan, kun je consistent in de markt blijven en profiteren van dollarcost-averaging. Door het moment van beleggen te automatiseren haal je de emotie eruit.
Conclusie
De boodschap is simpel maar krachtig: in plaats van het proberen te timen van de markt, focus je op de tijd die je in de markt doorbrengt. Beleggen is geen sprint, maar een marathon. Door geduldig te blijven en je niet te laten afleiden door korte termijn schommelingen, geef je jezelf de beste kans op lange termijn groei. Dus onthoud: “Time in the market beats timing the market”—het is een basisprincipe dat je helpt koersvast te blijven en succesvol te zijn in je beleggingsreis. Volg ons op onze socials en op X voor de laatste updates, tips en meer – blijf altijd een stap voor in je financiële reis!
Disclaimer
Let op: deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Hoewel ik mijn best doe om correcte en nuttige informatie te bieden, ben ik géén financieel adviseur. Beleggen in de aandelen markt of andere financiële producten brengt risico’s met zich mee, en het is belangrijk om grondig onderzoek te doen en, indien nodig, professioneel advies in te winnen. Maak weloverwogen keuzes die passen bij je persoonlijke financiële situatie en beleggingsdoelen.