Hoe word ik rijk? In 5 stappen miljonair worden

Iedereen wilt graag rijk zijn, maar weinig mensen weten welke stappen je consistent moet uitvoeren om rijkdom te bereiken. In dit artikel leg ik je in 5 stappen uit hoe jij op de lange termijn rijkdom kan bereiken.

Iedereen wilt graag rijk zijn, maar weinig mensen weten welke stappen je consistent moet uitvoeren om rijkdom te bereiken. In dit artikel leg ik je in 5 stappen uit hoe jij op de lange termijn rijkdom kan bereiken. Deze stappen zijn gebaseerd op het boek de ‘De Rijkste Man van Babylon‘. Dit boek is een echte klassieker als het gaat om persoonlijke financiën. Het legt precies uit hoe je een vermogen op kan bouwen.

Stap 1: Betaal jezelf eerst

Deze stap lijkt eenvoudig, maar voor veel mensen is dit enorm moeilijk. Iedereen heeft een inkomstenstroom. Elke maand werk je hard om dat geld te verdienen. Dit geld wordt gespendeerd aan dingen die we nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan eten, onderdak, brandstof, etc. Het probleem waardoor veel mensen niet financieel vooruitgaan is omdat zij maandelijks evenveel geld uitgeven als dat er binnenkomt. Als je een vermogen op wilt bouwen moet je altijd eerst jezelf betalen!

Hier volgt een voorbeeld om het te verduidelijken. Elke maand komt er €1.000 aan inkomsten binnen en elke maand gaat er hetzelfde bedrag uit. Als je eerst jezelf betaalt ziet het voorbeeld er als volgt uit. Er komt €1.000 binnen. Voordat je deze €1.000 uitgeeft betaal je 20% van dit bedrag aan jezelf. Dat wilt in dit geval zeggen €200. Dit bedrag gaat naar een aparte rekening, waar je niet aan mag komen. Als je dit elke maand doet komt er uiteindelijk een mooi bedrag op deze aparte rekening te staan. Vaak wordt een percentage tussen de 10% en 20% gehanteerd om aan jezelf te betalen.

Stap 2: Schrap onnodige kosten

Nu je dus €200 op een aparte rekening hebt gezet, moet je de maand rondkomen met €800 i.p.v. €1000. Hierdoor kom je waarschijnlijk geld tekort. Dus wat moet je doen? Inderdaad, onnodige kosten schrappen. Dit zorgt ervoor dat je goed naar je uitgavepatroon moet kijken. Er zijn altijd wel kosten die je kan schrappen. Is het bijvoorbeeld nodig om twee keer in de week naar de Mc Donalds te gaan of heb je je sportschool abonnement wel echt nodig als je maar één keer per maand gaat. Duik diep in je uitgavepatroon en schrap alle onnodige kosten, waardoor je wel rond moet komen met het geld dat overblijft, nadat je jezelf hebt betaald.

Stap 3: Zet je geld aan het werk

Het geld dat je maandelijks spaart kan je aan het werk zetten. Hiermee word bedoelt dat je het gaat investeren. Dit kan je op verschillende manieren doen. De meest voorkomende manieren om je geld aan het werk te zetten zijn aandelen, crypto en vastgoed. Je gaat ervan uit dat je geïnvesteerde geld een rendement oplevert. Hierdoor zal je vermogen op de lange termijn gaan groeien.

Over de afgelopen jaren heeft de aandelen markt een gemiddeld rendement rond de 8%. Laten we zeggen dat je maandelijks €200 belegt en dat je dit voor minimaal 20 jaar doet. We nemen aan dat in deze 20 jaar het rendement rond de 8% per jaar blijft. Dan heb je na twintig jaar een belegt vermogen van bijna €118.000! En als je dit voor 30 jaar vol kan houden heb je zelfs een vermogen van bijna €300.000! Hier zie je dus ook gelijk hoe het rente-op-rente effect werkt. Dit word ook wel het compound effect genoemd.

Stap 4: Bescherm je vermogen

Nu je je geld aan het werk hebt gezet en een vermogen aan het opbouwen bent, is het de bedoeling dat je het opgebouwde vermogen gaat beschermen. Hoe zonde zou het zijn als je een mooi vermogen hebt opgebouwd en dit vermogen verliest, omdat je je vermogen niet beschermt hebt. Ik hoor je al denken; hoe bescherm ik mijn vermogen? Een gouden regel die vaak wordt genoemd in de beleggingswereld is dat je nooit je geld moet investeren in beleggingen die je niet begrijpt.

Hier volgt een voorbeeld om het wat duidelijker te maken. Als iemand jou adviseert om je geld in Bitcoin te investeren, omdat het een enorm potentieel heeft, maar jij snapt niet hoe het systeem van Bitcoin precies in elkaar zit, dan moet je zeker niet beleggen in Bitcoin! Om je vermogen te beschermen moet je alleen beleggen in beleggingen die je 100% begrijpt.

Stap 5: Blijf altijd in jezelf investeren

Zorg ervoor dat je altijd blijft leren. Ben je bijvoorbeeld een belastingadviseur? Leer een nieuwe skill waardoor je klant meer geld kan besparen. Ben je bijvoorbeeld een timmerman? Leer een nieuwe skill waardoor je ambacht werkzaamheden nog beter worden. Door in jezelf te investeren zal je productiviteit verbeteren en zijn mensen bereidt meer te betalen voor jouw werkzaamheden. Dit zorgt ervoor dat je meer gaat verdienen, hierdoor kan je maandelijks meer investeren. Als je maandelijks meer kan investeren zal je jouw financiële doel eerder bereiken.

Ik investeer in mijzelf door boeken te lezen. Dit zijn vooral financieel gerelateerde boeken. Dit zorgt ervoor dat ik steeds meer kom te weten over beleggen, financiën en een vermogen op bouwen. Probeer voor je zelf uit te zoeken wat jou interesseert en ga daar meer over leren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.